Végre használható

Szombaton délben újra indult a forgalom az északi szakaszon; naponta fél millió utas által használt közlekedési eszköz újult meg a Strabag és a Swietelsky munkájával.

Budapesten szombat délelőtt átadták az M3-as metróvonal megújult északi szakaszát. A beruházásban hat állomást modernizált a Strabag Építőipari Zrt., az alagutakat és vágányokat pedig a Swietelsky Vasúttechnika Kft. újította fel. A felújítási munkák terveit a Főmterv Zrt. és az Uvaterv Zrt. konzorciuma készítette el.

A sajtótájékoztató végén egy próbajárat indult az esemény vendégeivel az Újpest-központ megállóhelyről, az utasok pedig szombaton 13.00-tól vehették újra használatba az északi metrószakaszt a 17 hónapos felújítás után.

Ezért volt rá szükség

Az összesen három ütemből álló beruházást az indokolja, hogy a napi félmillió utast szállító M3-as pályája, állomásai, műszaki berendezései és szerelvényei a több mint három évtizede nem kaptak érdemi felújítást, és emiatt az utóbbi időben folyamatosak voltak a meghibásodások.

Az átadón Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott, a 3-as metró felújítása mérföldkőhöz érkezett. „Az északi szakaszon, az Újpest-központ és a Dózsa György úti állomások között véget ért a kivitelezés, miután a hetekig tartó ellenőrzések és próbafutások sikerrel zárultak.” A politikus hangsúlyozta, a felújítást már nem lehetett tovább odázni, mert a berendezések élettartamuk határához érkeztek. Az északi szakasz projektje 2017 őszén indult meg, a munkákról ebben az interjúban számoltunk be részletesen.

A főpolgármester arra is kitért, hogy a metró teljes infrastruktúrájának felújításáig várhatóan megoldják a szerelvények légkondicionálását is, a szakemberek a Liebherr moduláris klímarendszer alkalmazását vizsgálják. Emlékeztetett, a 3-as metró szerelvényeit már korábban felújították. „A főváros új szerelvényeket akart, de kormánygaranciát a felújításra kaptunk” – jegyezte meg a főpolgármester.

Hirdetés

T-DOM Bútor és Lakberendezési Áruház 1136 Budapest Katona József u. 23.

 

Új mozgólépcsőt és felvonót kapott a Dózsa György úti megálló

Az északi szakasz hat – Újpest-központ, Újpest-városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Árpád híd és Dózsa György út – állomásán teljesen megújult utastájékoztató rendszer épült. Emellett korszerű ledes világítótesteket telepítettek, és az utasbiztonság fokozása érdekében kamerarendszer épült ki, továbbá új mozgólépcsőket és felvonókat létesítettek.

A felújítás során mintegy 6000 négyzetméter új falburkolat készült, körülbelül 7500 négyzetméter járófelület újult meg, valamint mintegy 8000 négyzetméter mennyezetet, álmennyezetet építettek. Több mint 500 digitális, illetve statikus utastájékoztató táblát helyeztek ki és 650 új hangszóró kapott helyet. Az állomások utastereibe az utasbiztonság növelése érdekében körülbelül 170 kamerát építettek be. A meglévő mozgólépcsőket újra cserélték, a Dózsa György úti állomáson új mozgólépcsőket is építettek, és felvonó is lesz.

A rekonstrukció részeként újraépítették a vasúti pályát, az Újpest-központ és Dózsa György út állomások között 5,5 kilométernyi vonalszakasz újult meg. Ez 21,5 kilométer sín és 11 kitérő elbontását, illetve beépítését jelentette. Megújult tovább az automata vonatvezető rendszer, amelyet a BKV maga készített.

A teljes vonal akadálymentes lesz

Az állomásokon a legújabb előírásoknak megfelelő tűzvédelmi rendszer, valamint korszerű szellőző-, hő- és füstelvezető rendszerek létesültek. Az utasterek mellett megújultak az üzemi területek is. Az új erősáramú kábelek hossza eléri az 500 kilométert.

A főpolgármester az akadálymentesítésről szólva felhívta a figyelmet, hogy míg a 2-es metró felújításakor két állomást akadálymentesítettek, addig a 3-as metróvonal minden állomás akadálymentes lesz. Az esélyegyenlőség biztosítása,

a vakok és gyengénlátók utazásának megkönnyítése érdekében az állomásokon vezetősávok készültek, valamint a mozgólépcsők belépőhelyeinél hangos tájékozódási eszközök segítik a közlekedőket.

Így folytatódik a metrófelújítás

A rekonstrukció folytatásáról szólva Tarlós István elmondta: a metróvonal déli szakaszán folytatódik a felújítás, a kivitelezési munkálatok április 6-án kezdődnek a Népliget és Kőbánya-Kispest állomások között. A metróállomások modernizációját ezen a szakaszon is a Strabag Építőipari Zrt. végzi el. A Swietelsky Vasúttechnika Kft. szerződése ugyanakkor a teljes metróvonalra érvényes: így az északi után a déli és a középső szakasz vágányépítési és alagútmunkáit is ez a cég végzi el.

A déli szakasz várhatóan 2020 harmadik negyedévére újul meg, és ezt követően kezdődik majd a középeső szakasz korszerűsítése. Ez 2022 közepén, végén fejeződhet majd be.

Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .