Hírek, Önkormányzati hírek

Átadtuk a díjnyertes Vizafogó óvodát, ahol kicsúszdázhatsz az udvarra

Olvasási idő: 3 perc

 

A Vizafogó lakótelep magas panelházainak gyűrűjében a Vizafogó Tagóvoda teljes körű felújítására – átalakítására és bővítésére is – 925 millió forintot költött a XIII. Kerületi Önkormányzat. Miként dr. Tóth József polgármester a mai ünnepélyes átadón megfogalmazta: a Vizafogó óvoda újratervezése a pedagógia és az építészet kreatív, játékos és inspiráló összekapcsolásának példája. Vagy ahogyan az egyik népszerű online portál szakírója jellemezte „az ovi, ahol kicsúszdázhatsz az udvarra”. A gyerekek már szeptembertől birtokba vehették az izgalmas kortárs épületet, annak játékos és fejlesztőtereit, sószobáját, különleges és biztonságos szabad teraszait. A mai átadáson a Vizafogó óvoda 35. születésnapját is ünnepelték, és azt is, hogy a Vizafogó óvoda rekonstrukciójával az alkotócsapat nemrég több szakmai elismerést is kapott, köztük a Média Építészeti Díjat a megvalósult épület kategóriában.

Az óvoda 1984-ben épült, és vasbetonpaneles szerkezetű. Az egyemeletes intézmény 208 férőhellyel működött, 8 csoportszobával, ugyanakkor szűkösek voltak a kiszolgáló helyiségek, számuk is elmaradt a szabványban előírttól. Ezért is volt szükség a teljes körű felújítás mellett – ebbe az energetikai rendszer is beletartozik – az épület átalakítására, kisebb bővítésére. A tágas játszóudvart még 2015-ben felújította a XIII. Kerületi Önkormányzat, így azt nem kellett most korszerűsíteni, fejleszteni. Az önkormányzat 925 millió forintot fordított a Vizafogó óvoda modernizálására.Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédében arra is kitért: az óvoda rekonstrukcióját tervező ARCHIKON régóta jelen van a kerületben. Ők tervezték – például – a XIII. kerületben elsőként épített 100 lakásos passzívházat, a Meséskert óvodát, mindkettő számos építészeti, szakmai díjat nyert el. Alkotásaiknak kultúra- és közösségformáló erejük van. Náluk az építészeti formanyelv és környezettudatos tervezés egymást feltételező alapigények. A Vizafogó óvoda rekonstrukciójánál abból az alapvetésből indultak ki: egy óvodát a specifikusabb belső terei is korszerűbbé tesznek, amelyek egyrészt a felzárkóztatásra szolgálnak, másrészt a kreativitást is ösztönzik, vagy éppen az egészség védelmét nyújtják. A Vizafogó óvoda átalakításával a gyerekek mozgástere bővült, a letisztult, otthonos környezet nyugalmat áraszt, mindez rendkívül pozitív hatással van a kicsik közérzetére, fejlődésére.

Az ünnepi átadón az intézmény volt óvodásai is felléptek, többek között Hais Dorottya a „Mindenki” című Oscar-díjas film egyik főszereplője.

2018 szeptemberében indult a kivitelezés. A terveknek megfelelően az épület nagy részét megtartották, de bontottak és áthelyeztek válaszfalakat, hogy a használati terek minőségét javítsák. A csoportszobák és az új funkciók ideális helyre kerülését – tervezői kreativitással – a keleti homlokzati sík előrébb csúsztatásával oldották meg. Az épületre jellemző erős szimmetrikus szerkezet megtartásával a hozzáépítés nem kelti azt az érzetet, hogy utólag bővítették az épületet. A faszerkezetes bővítmény egy része kültéri, mely mindkét szinten közvetlenül kapcsolódik a beltérhez, ezzel a tervezők megteremtették az emeleti csoportszobák és a kültér közti kapcsolatot. Ezen terek összekötésével új térhelyzet jött létre, az előtérből nyíló átrium. A szinteket egy 7,5 méter hosszúságú csúszda és ezzel egy irányba futó lépcső köti össze.

A középső tömb megoldotta a védett megérkezést, a kerékpár- és kismotor-tárolást, az átriumba, kertbe való kijutást és egy lifttel a szintek közötti akadálymentes közlekedést. Az emeletre érve tágas előtérbe érünk. Innen nyílik az új tornaszoba az egyedi készítésű mászófallal. Az emeleten alakították ki a sószobát is homokozóval. A kerületben elindított Sószoba-program a Vizafogó óvoda fejlesztését is érintette: a sós levegő belégzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását.

A csoportszobákhoz kapcsolódik nagy üvegezett megnyitásokkal a szintenkénti fedett-nyitott terasz. Olyan szabad terek jöttek így létre, amelyek mozgásra és elmélyült játszásra is egyaránt alkalmasak. Ilyen építészeti megoldással a szabad levegőn töltött minőségi idő jelentősen megnő. Akár egész nap összeköthető a benti tartózkodás a szabadban való játékkal.

A Vizafogó mint terület a Dunához kötődik. A csoportszobák az elnevezésüket a magyarországi élővizekben valaha előforduló halakról – kölönte, süllő, pisztráng, stb. –kapták. Az előtérben nagyméretű akvárium, az intézmény tömbjei között tavacska kapott helyet. A víz az óvodának kiemelt tematikája, egyben a környezettudatossághoz és a fenntarthatósághoz kapcsolható program is. A tetőről összegyűjtött csapadékvizet például szürkevíz formájában a vécék öblítésére használják.

A Vizafogó óvoda rekonstrukciójával az alkotók nemrég elnyerték a Média Építész Díjat a megvalósult épület kategóriában a médiazsűritől és a közönségtől is, valamint a Lechner Tudásközpont Épületrekonstrukciós Különdíját is. Az Építészfórum.hu szakírója így fogalmazott írásában az óvodaépületről: „Az építészek gondos, minden bútorra, dekorációra kiterjedő figyelmének köszönhetően a vizafogói gyerekek példaértékű épületben szocializálódnak. Öröm, hogy egy ilyen színvonalú intézmény önkormányzati fenntartásban, lakótelepi környezetben valósulhatott meg. Ettől lesz ez az épület más értelemben is példaértékű.”

Ezt is olvassa el!
Popper Péterre emlékeztek

Születésének 85. évfordulóján, egykori lakóépülete, a Csanády utca 22. számú házon november 19-én megkoszorúzták dr. Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár, Érdekel

Ferjáncz Attila emléktábla

Lukács Ákos újságíró kezdeményezésére 2019. április 23-án emléktábla-állítással adózott az önkormányzat az örökös magyar bajnok autósport versenyző emlékének egykori otthona, Érdekel

Átadták a Dagály sétányt

Június 9-én, a kormány és a fővárosi önkormányzat reprezentánsai, a XIII. kerületi önkormányzat vezetői, számos képviselő-testületi tagja, az önkormányzati intézmények Érdekel

Változások a belépés tekintetében a hivatalban

A koronavírus járvány terjedésének megakadályozása, valamint a kerületi lakók és a hivatali dolgozók egészségének védelme érdekében változott a Polgármesteri Hivatalba Érdekel

Érdekel minket az ön véleménye is

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*