Hol lőhetik le a kutyánkat

Egyre többször hallani olyan esetről, hogy a főváros területén vadászok lőnek le szabadon, póráz nélkül szaladgáló kutyákat. Legutóbb Mátyásföldön történt ilyen eset a 16. kerületben. Ennek kapcsán összegyűjtöttük, a fővárosban hol található vadászterület, ahol bármikor lelőhetik a kutyát, ha az nincs pórázon vezetve. Meg fogtok lepődni, mennyi vadászterület van még Budapesten is.

Amit mindenképp tudni kell: minden, ami nem belterület (lakóterület), az vadászterület, kivéve a repülőtereket, ipari területeket vagy temetőket. A vadászterületen pedig a vadász „a vadállomány védelme érdekében elejtheti az ebet, ha a tulajdonosa felderítésére nincs közvetlen lehetőség és a kutya vadat űz, vadat ejt el, illetve a vad sérelme másként nem hárítható el.”

 

Bizony belterületen kívül is tilos a kutyát póráz nélkül sétáltatni, mert az szabálysértés. Kérdés, akkor a kijelölt kutyafuttatókon kívül hol is lehet elengedni a kutyákat?
Íme a fővárost érintő vadászterületek:

  • Északi összekötő vasúti hídtól a vasútvonal mentén Pilisvörösvárig, Szentendrétől a Dunáig, majd Duna középvonala mentén az északi összekötő vasúti hídig.
  • A Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonal mentén levő terület az újpesti vasúti hídig, a Duna középvonaláig.
  • Budapest XV. kerület, Szilas patak és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonal metszéspontjától a Szilas patak vonalán az M3-as autópályáig. Az M3-as autópályán Budapest felé a Szentmihályi útig. A Szentmihályi úton a Rákospalotai Határútig. Innen Budapest közigazgatási határa a 30-as főútig.
  • Budapest-Miskolc vasútvonal mentén Budapest felé a Naplás útig. A Naplás út, Simongát utca, Vidámvásár utca (XVI. kerület) a 30-as főútig.
    Péceltől a vasútvonal mentén Rákoscsaba vasútállomásig. A 17. kerületi Naplás úttól a 16. kerületi Cinkotai útig, innen a Simongát utca, Újszász utca vonala a Rákos-patakig. Nyugaton a Rákos-pataktől a Keresztúri úton a Jászberényi úti felüljáróig.
    A Rákoskeresztúri Új Köztemető kerítése mellett a repülőtérre vezető gyorsforgalmi útig. Délen a gyorsforgalmi úton a repülőtér 2-es
  • termináljának a bejáratáig. Keleten a repülőtér kerítése mentén Maglódig.
  • Az M1-es – M7-es autópálya csomópontjától kifelé.
  • Az Erzsébet hídtól délre a Budapest-Érd közigazgatási határig a Duna középvonalával határolt terület. Innen északnyugatra haladva Érd külterületi határa, majd a Tétényi út – Muskátli út – Balatoni út – Diósdi út – Baján út – Riminyáki út  és az M7-es autópálya 17-es kilométerkövéig tartó Bajcsy-Zsilinszky útig. Észak felől az M1-es és M7-es autópálya Budapestig tartó egyesített szakasza a határvonal, mely a Budaörsi út útvonalán visszatérve az Erzsébet hídon a Duna középvonaláig húzódik.
  • A Kvassay -zsiliptől a ráckevei (soroksári) Duna-ágig sodorvonala a Taksonyi hídig.  A hídtól a külső műút és a II. Rákóczi Ferenc út a Diófasor becsatlakozásáig. A Diófasor vonala a vízművek kútja mellett a Duna sodorvonalán a Kvassay-zsilipig.
  • 20. kerület Nagykőrösi út – Határ út kereszteződésétől a Nagykőrösi úton a Nemes utcáig. Északkelet felé a Nemes utcán, majd a Királyhágó utcán az Üllői útig. Délkelet felé az Üllői úton az első vasúti kereszteződésig, majd a vasút mentén Vecsést elhagyva az M0-s autóútig.
  • Az Ócsai úttól a Grassalkovich úton át a Gyáli-patakig. A csatornától nyugatra a ráckevei (soroksári) Duna-ág befolyásáig. Itt északra fordulva a Csepel-sziget Molnár-sziget között a Gubacsi hídig. A Gubacsi hídról kelet felé Csepeli átjáró Helsinki út sarokig. A Helsinki úton észak felé a Határ út sarokig. Innen pedig a Nagykőrösi út Határ út kereszteződéséig.

Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .