Átadták a Dagály sétányt

Június 9-én, a kormány és a fővárosi önkormányzat reprezentánsai, a XIII. kerületi önkormányzat vezetői, számos képviselő-testületi tagja, az önkormányzati intézmények és a polgármesteri hivatal vezetői, a kerületi civil szervezetek, a lakosság és a sajtó képviselőinek jelenlétében, ünnepi esemény keretében adták át a Dagály sétányt, amelynek létrehozását a XIII. Kerületi Önkormányzat kezdeményezte.
A Duna Arénát az egyik legfontosabb közlekedési csomóponttal, a 3-as metró Forgách utcai megállójával összekötő igényes, modern közösségi és rekreációs terület megépítésével 7000 m2 különleges esztétikájú hellyel gazdagodott a kerület és a főváros. Az ünnepi eseményt dr. Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, köszöntve az eseményen megjelent személyiségeket és érdeklődőket, majd dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédét hallgatták meg az egybegyűltek.

– Örülünk, hogy 2017. május 26-án a XIII. kerület elmúlt húsz éves fejlődését a nemzetközi ingatlanfejlesztő szervezet, a FIABCI világszínvonalúnak minősítette. Ez visszaigazolta az integrált városvezetés és az integrált település menedzsment létjogosultságát. Ebben a szellemben 2033-ig van elképzelésünk, a kerület hosszú távú fejlesztése alapján, a kerület fejlődésére – mondotta a polgármester. -Az elmúlt közel húsz évben 1 millió négyzetméter lakás és 1 millió négyzetméter kereskedelmi szolgáltató egység épült a XIII. kerületben. Napjainkban közel ötezer lakás és 200 ezer négyzetméter kereskedelmi szolgáltató egység építése felett áll a daru. Terveink vannak e fejlesztések infrastrukturális kielégítésére. Eddig jellemző volt, hogy magántőkéből épültek. A húsz esztendő alatt több ezer milliárd forint került befektetésre, mely a fenntarthatóság biztosítéka.

Az elmúlt évtizedben mind a magán, mind az önkormányzati fejlesztések során előtértbe került a környezettudatos, energiatakarékos megoldások alkalmazása és fejlesztése. Az Angyalzöld, majd az Angyalzöld plusz programunkkal az országban elsőként alkottunk zöldstratégiát, melyet ma már egyetemi szinten tanítanak. Új parkokat alakítottunk ki, mint a Ruttkai Éva park, a Papp László tér, és a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertje. A kerületfejlesztési dokumentumokban a Dagály sétány kialakítása későbbi időpontban szerepelt. Azt javasoltuk, melyet elfogadtak, hogy a terv megvalósítását hozzuk előre a Duna Aréna megépülésével párhuzamosan. Köszönjük, hogy a Dagály törvénnyel ezt befogadták és a XIII. kerületi önkormányzat szerződést köthetett a kiépítésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal 478 millió 283 forint értékben. A most átadásra kerülő Dagály sétány nemcsak kapcsolatot biztosit az Arénához, hanem helyi identitást erősítő arculatképző elemeket is tartalmaz. Remélem további katalizátor lesz a környezet megújulására, mind a lakófunkciót, mind a szolgáltató funkciót tekintve. Példát mutat a környezettudatos fejlesztésre.

Olvasd tovább


Hirdetés

Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .