Átadták az 5.000 négyzetméteres Thurzó parkot Újlipótvárosban

Újlipótvárosban – a Thurzó utca – Visegrádi utca – Ipoly utca – Hegedűs Gyula utca által határolt területen – ma ünnepélyesen átadtuk a csaknem 5.000 négyzetméteres Thurzó parkot.

A Klímabarát Díjas önkormányzatunk zöld beruházása ökojellegű, egyedi tervezésű közpark rekreációs funkciókkal és smart city (okos város) szolgáltatásokkal. Alig egy év alatt elkészült, s 77 fát, 3 ezer kisebb cserjét, 109 látványos cserjét, 256 örökzöld cserjét, 3700 évelőt és 4500 díszfüvet ültettünk ide. A park 80 százalékát növények borítják. Öntözését automata locsolórendszer biztosítja, de megoldottuk az ökologikus csapadékvíz-elvezetést is. A közvilágítás energiatakarékos LED lámpákkal valósul meg. A biztonságra 6 térfigyelő kamera ügyel: működtetésükben mesterséges intelligencia is segíti a kerületi Közterület-felügyelet munkáját. 707 millió forintot fordítottunk a pihenőparkra, amely egy korábbi murvás parkoló helyén épült meg – az egyik legsűrűbben beépített városrészben. Miként dr. Tóth József polgármester fogalmazott beszédében:

„A XIII. kerületben magas életszínvonalat szeretnénk biztosítani az itt lakóknak, az itt dolgozóknak és az errefelé átutazónak is. Ezért is kiemelten fontos számunkra az épített és a természeti környezet alakítása, harmóniájuk megteremtése. A megújulás és az értékőrzés együtt van jelen a zöld beruházásainkban.”

A csaknem 5.000 négyzetméteres új közpark területe egy évvel ezelőtt még murvás parkoló volt. Dr. Tóth József beszédében felelevenítette, miként sikerült elérni, hogy pihenőpark létesüljön itt. Az önkormányzat vételi ajánlatát erre a területre – amely akkor már zöldterületi, közkert övezetbe sorolt ingatlannak számított – a tulajdonos nem fogadta el 2021-ben. Ezért kisajátítási eljárást kezdeményezett a kerület. 2022. július 1-jén – a Kormányhivatal döntése után – birtokba vehettük a területet kizárólag közpark létrehozására, és az önkormányzat kifizette a kártalanítást a korábbi tulajdonosnak. A Thurzó park kiépítésére pedig 707 millió forintot fordítottunk.

Tovább olvasom


Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .