Önkormányzati hírek

Módosul a közterületek használatáról szóló rendelet

Olvasási idő: 1 perc

A képviselő-testület szeptember 3-i ülésén módosította az Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló önkormányzati rendeletét. A módosítással lehetővé válik a közterületek fokozott tisztántartása, a teraszok zöldítése és az elektromos rollerek, kerékpárok és robogók szabályozott közterületi elhelyezése. A módosítás január elsejétől hatályos.

 

Hirdetés

 

A közterületi rend megteremtése, a közhasználatú területek tisztántartása, a köztisztaság folyamatos javítása kerületünk kiemelt törekvése, amely a közterületet üzemeltető szervezetek mellett legalább annyira állampolgári feladata és felelőssége a közterület kizárólagos használatát igénylőknek is. Ennek jogszabályi szinten történő rögzítése érdekében a módosítással bővülnek a közterületi vendéglátó teraszokat üzemeltetők köztisztasági és lakosságvédelmi feladatai.

Közterületi teraszok működtetőinek a jövőben jól látható helyen tájékoztatást kell kihelyezniük a közterületi kiszolgálás lejártának idejéről, a dohányzási feltételekről és a környezetben élők nyugalmának védelméről. A teraszok kialakításának jogszabályi előírásává válik, hogy a teraszok területének 10 %-án zöldfelületet kell kialaktani, virágládákat kihelyezni, vagy zöldsávot, zöldparavánt kialakítani.

Jogszabályi szintre emelkedett, hogy a vendéglátóhelyet üzemeltető köteles a terasz teljes területének, valamint a terasszal határos közterületi járda és zöldterület tisztántartására, takarítására. Ha ezt nem teszi meg, közigazgatási bírsággal sújtható.

A bérelhető elektromos rollerek, kerékpárok és robogók szabálytalan utcai elhelyezése számos lakossági panaszhoz vezetett az elmúlt időszakban. Az önkormányzat támogatja a közösségi közlekedés ezen formáit, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy ez szabályozott keretek között történjen és a zöldterületeken, járdákon, közlekedést akadályozó helyen hagyott eszközök ne zavarják a lakosságot.

A rendeletmódosítás elfogadását követően a legnagyobb elektromos roller hálózattal rendelkező szolgáltató felvette a kapcsolatot önkormányzatunkkal, így megkezdődtek a tárgyalások a szolgáltatás szabályozott keretek közé terelése céljából. Az önkormányzat álláspontja szerint ezeket az eszközöket a bérbicikli-rendszerhez hasonlóan kijelölt helyeken kell leállítani, így biztosítva mindenki számára a rendezett közterületeket és annak zavartalan használatát.

budapest13.hu

Ezt is olvassa el!
Madarak és fák napja a kerületben

Szerző Május 10-én, a korábbi sikeres gyakorlatot követve a gyermekek és a szépkorúak a Magyar Madártani Érdekel

Változások a belépés tekintetében a hivatalban

A koronavírus járvány terjedésének megakadályozása, valamint a kerületi lakók és a hivatali dolgozók egészségének védelme érdekében változott a Polgármesteri Hivatalba Érdekel

A Herman Ottó Bonsai Egyesületé az idei Civil Vándordíj

2021. február 1-jén a Polgármesteri Hivatal épületében szűk körben adta át dr. Tóth József polgármester az idei Civil Vándordíjat a Érdekel

Lendületben 2.0: elfogadta a képviselő-testület az új ciklusprogramot

A XIII. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete a 2020. január 9-i ülésén elfogadta a 2019 és 2024 közötti integrált ciklusprogramjának céljait, főbb Érdekel

Érdekel minket az ön véleménye is

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*