Új szociális rendelet a XIII. kerületben

2023. január 12-én a helyi képviselő-testület elfogadta új szociális rendeletét. „A XIII. kerületi Önkormányzat új szociális rendelete a kerület szociálpolitikai válasza napjaink megélhetési válságára. Célunk, hogy ne legyen ellátatlan és nélkülöző ember a XIII. kerületben”, mondta dr. Tóth József polgármester.

A régi, bevált támogatási formák mellett új elemei is megjelentek a helyi szociálpolitikának. A támogatási összegek 25-40%-kal emelkedtek, az idei évben a XIII. kerületi Önkormányzat 100 millió forinttal megemelte a támogatásokra szánt keretet.

Az új rendelet megalkotása a szociális törvény módosítása miatt vált szükségessé, mely alapján az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős. A XIII. kerületi Önkormányzat vallja: a bajbajutottakat segíteni kell, nem elvonni tőlük. Az új rendelet átláthatóbb és közérthetőbb, egyszerűsíti a támogatások igénylési menetét.

A XIII. kerületi Önkormányzat szociálpolitikai filozófiája a kerületben élők életminőségének megőrzése, javítása. Az Önkormányzat célja a hátrányos helyzetűek és a bajba jutottak segítése egy rugalmas és széleskörű támogatási rendszer működtetése. A rendszer a prevencióra, a szolidaritásra és hátrányos helyzetűek pozitív diszkriminációjára helyezi a hangsúlyt.

A korábbi szociális rendeletből megmaradtak a hatékony segítséget nyújtó támogatási formák, melyek egy része a hátrányos helyzetben lévők számára segítséget nyújtó támogatások (pl.: lakbértámogatás, fűtési támogatás, gyógyszertámogatás, stb.), egy részük pályázat útján igénybe vehető (tehetséges fiatalok támogatása, védőoltások költségeihez való hozzájárulás, nyelvvizsgára való felkészülés támogatása, stb.) segítséget jelent a XIII. kerületben élők részére. Összesen 16 különböző támogatási forma biztosítja a nehéz helyzetben lévők segítését, és lehetőség van nem szabályozott, rendkívüli élethelyzetből adódó segítségnyújtásra is.

Az új rendelet szükségességét indokolta, hogy olyan új kihívások jelentek meg az elmúlt időszakban, mint a COVID okozta válság, a magas infláció és az energiaszegénység. A rendelet a támogatások mellett fejleszti az egyének öngondoskodási képességét, életvezetési kompetenciáit is: a munkaerőpiacra való visszatérést, a hátrányos helyzetből adódó nehézségek leküzdését.

A korábbi támogatási összegek 25-40%-kal emelkedtek: fűtési támogatásra havi 10.000 forint, lakbér-hozzájárulásra havi 8.000 forint, közüzemi díjak támogatására havi 7.000 forint adható. A minden kerületi gyermek szülőjét megillető beiskolázási támogatás összege 10.000 forint. A rota és bexereo védőoltásokra gyermekenként 30.000 forint adható.

A megemelkedett támogatási összegek fedezeté a XIII. kerületi Önkormányzat 2023-as költségvetése tartalmazza: az idei évben 100 millió forinttal több jut a kerületben élők támogatására.

Hozzászolások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .