Átadták az ASK megújult „B” csarnokát

December 6-án, ünnepi esemény keretében adták át az Angyalföldi Sportközpont felújított „B” csarnokát és új épületrészét: a bővítés 2018 januárjában kezdődött, s szeptemberben fejeződött be. A beruházásra 193,6 millió forintot fordított az önkormányzat.

Az átadó ünnepségen dr. Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, közöttük Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselőt, Holopné Schramek Kornélia és Borszéki Gyula alpolgármestereket, számos önkormányzati képviselőt, a SKULT divízió vezetőjét és munkatársait, valamint a Pitypang Tagóvoda nagycsoportos gyermekeit.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédének bevezetőjében felidézte a Láng Sporttelep megszületésének körülményeit, és az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásokat. Mint elhangzott, a Láng Gépgyár Sportkör 1925-ben alakult, sporttelepét Láng László, a Láng Gépgyár tulajdonosa építette – elsősorban a gyár dolgozóinak. A 2. világháború után a létesítmény a kerület egyik tömegsportközpontja lett, de az élsport is jelentős volt itt. Például: 1962/63-ban az NB I/B-be jutott a focicsapat, a válogatottságig is eljutottak a teniszezők, komoly sikereket értek el a sakkozók és az asztaliteniszezők. A nyolcvanas évek második felében a Láng Gépgyár megvált szociális, kulturális és sportlétesítményeitől. 1991-ben a XIII. Kerületi Önkormányzat határozata alapján sikerült megmenteni a nem sportcélú hasznosítástól a Láng Sporttelepet, a Lőteret és az Erdért Sporttelepet. Majd az önkormányzat tulajdonába került a nagy múltú sporttelep.

A sportközpont rendszeresen helyet ad nemzetközi és hazai sporteseményeknek, kerületi kihelyezett óvodai és iskolai testnevelésnek, a kerületi kézilabda utánpótlásnak, szabadidősport rendezvényeknek, illetve nyugdíjasok és fogyatékkal élők is igénybe veszik a szolgáltatásait. Hetente 2800-3200 ember sportol itt.

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2001-ben döntött a sporttelep rehabilitációjáról: a rekonstrukció 2002-ben indult. Előbb a feketesalakos labdarúgópályát új műfüves borítású pálya váltotta. 2003-ban az egykori kamionparkoló helyén megépült az Angyalföldi Láng Sportcsarnok. 2010 augusztusában elkészült – hozzáépítve a meglévő épülethez – a „B” Csarnok; ekkor lett a sporttelep Angyalföldi Sportközpont (ASK), és az átadás napja, szeptember 13-a azóta a sport ünnepe a XIII. kerületben. Nyolc éve a teljes körűen akadálymentesített sportcentrum emeleti részén 12 kétágyas, loggiás vendégszobát is kialakítottak. Rendszeresen tartanak testnevelésórákat és diákolimpiákat az ASK-ban, amely több sportág képzésének is helyet ad: a Vasas SC kézilabdabázisát az Angyalföldi Sportiskola adja, a Budapesti Honvéd vívóit a Csata DSE képzi. Két éve új otthonra talált az intézményben a labdarúgóutánpótlás-nevelő egyesület, a Szent István SE is. Ugyancsak állandó helyszíne az ASK különféle nemzetközi és hazai sporteseményeknek, szabadidősport rendezvényeknek, és nyugdíjasok és fogyatékkal élők is sportolhatnak itt. Mivel a sportközpont kapacitáskihasználtsága az elmúlt években egyre növekedett, 2017-ben felvetődött a „B” csarnok további bővítésének igénye: új öltözőblokk, raktárhelyiségek és az emeleten, a tetőteraszra nyíló rekreációs helyiség kialakítása. Az építkezés 2018. január 17-én kezdődött, s 2018. szeptember 20-án fejeződött be. A beruházás 193, 6 millió forintba került.

Dr. Tóth József végezetül emlékeztetett arra, hogy a kerület önkormányzata ebben a ciklusban eddig összesen 4,7 milliárd forintot fordított sport célokra, közöttük intézményi korszerűsítésekre és felújításokra. A polgármester köszönetet mondott a beruházás szervezőinek és kivitelezőjének a magas színvonalú munkájukért.

A polgármester ünnepi gondolatainak elhangzását követően a Pitypang Tagóvoda óvodásai avatták fel a megújult csarnokot, végezetül pedig a Mikulás megjelenése, és ajándék osztása tette emlékezetessé a megújult „B” csarnok, és az új épületrészek átadó ünnepségét.

Képek és további hírek a kerület önkormányzati oldalán

Érdekel minket az ön véleménye is